Mijn naam is Ton Westerik, vader van Amée. Onlangs is bij mijn dochter de aandoening Alopecia Areata vastgesteld. Dit is een haaraandoening en behoort tot de zogenoemde auto-immuunziekten. Dit wil zeggen dat er in het lichaam stoffen worden gevormd welke het eigen lichaam aanvallen. Bij Alopecia worden de haarwortelzakjes aangevallen met kaalheid tot gevolg. Er zijn geen therapieën waarbij de effecten volgens wetenschappelijke maatstaven afdoende bewezen zijn. 

Alopecia is vrij onbekend maar toch lijdt 1,7% van de bevolking aan deze aandoening, welke veelal ten onrechte gezien wordt als een cosmetische aandoening. Met name voor kinderen en vrouwen kan dit leiden tot ernstig psychische klachten. Het verliezen van je haar kan je kwetsbaar maken. Je krijgt te maken met emoties als controleverlies, angst en machteloosheid, gelijk aan een rouwproces. Daarnaast wordt een haarwerk marginaal vergoed vanuit de basisverzekering.

Hierin doet de Alopecia Vereniging fantastisch werk. De Alopecia Vereniging is geheel onafhankelijk en heeft geen enkel commercieel belang. Is van- en voor leden en bestaat uit louter vrijwilligers. Zonder geld en naamsbekendheid kunnen zij echter niet de belangrijke resultaten behalen welke zo hard nodig zijn.  

Hiervoor wil ik mij graag inzetten. Hoe? Door te lopen. Van 29 april tot en met 2 juni. In 35 dagen wil ik zoveel mogelijk gesponsorde kilometers lopen voor de Alopecia vereniging. De reis en onkosten worden volledig door mijzelf betaald waardoor iedere euro rechtstreeks naar de Alopecia vereniging gaat. Het plan is de route de Frances richting Santiago de Compostella te gaan lopen. Wanneer dit niet mogelijk is m.b.t. de ontwikkelingen omtrent Covid ga ik vanuit Nederland lopen. 

Je kunt je inschrijven met een donatie per gelopen kilometer. Wanneer je je inschrijft voor bijvoorbeeld 0,10 cent de kilometer. En ik loop er 700 dan volgt nadien een verzoek om 700 x 0,10 cent maakt € 70,- over te maken. Iedere donateur mag een voorspelling doen m.b.t. de verwachte aantal gelopen kilometers.

Wie er het meest dicht in de buurt zit wint de hanglamp Illan 60 cm van Luceplan a € 820,-. Wanneer je toch liever één vaste donatie wil doen mag dat uiteraard ook. 

Het incasseren van de bedragen gebeurt na 2 juni door de Alopecia Vereniging.